Dogs Body And Mind
Voor een hond in balans
HomeVoorstellenMassageHersenwerkNES-scanHondentrainingTarieven LinksContactPrivacyverklaring
Massage
Massage bij de hond
 
Evenwicht herstellen
Als een hond uit balans is, zie je dit niet alleen terug in zijn communicatie, houding en gedrag. Het lichaam zelf is dé bron van informatie over hoe het met jouw hond gaat. Door het lichaam goed te observeren in beweging en stand en het systematisch te palperen, kun je spanningsgebieden opsporen en met massage gericht aanpakken. Naast de stressreducerende werking, kan massage vaste lichamelijke en gedragsmatige patronen doorbreken en het natuurlijke evenwicht herstellen.
 
Massage werkt preventief
Het is voor iedereen bekend dat massage op de huid en het onderhuidse bindweefsel de bloed- en lymfecirculatie stimuleert en daarmee helpt afvalstoffen versneld af te voeren. Minder bekend is dat massage het zenuwstelsel en het hormoonstelsel activeert en reguleert, wat een sterke invloed heeft op de gemoedstoestand en mede het gedrag van de hond.
Met massage werken we ook nog een laag dieper, op de spieren. Naast de wetenschap dat massage de spieren kan ontspannen, zorgt het ook voor een betere doorbloeding en ontwatering, waardoor de spierspanning optimaliseert. Een in de spier ontstane ‘zwakke schakel’ zoals een verkleving, pijnpunt, verzuring of verkramping kun je daarmee wegmasseren. Nog een laag dieper heeft het indirect een gunstig effect op de werking van de gewrichten.
Massage kan daarmee preventief ingezet worden om spanningspatronen te voorkomen en curatief om de patronen te doorbreken. Het is daarmee een zeer nuttige combinatie met lichamelijke therapie, gedragstherapie en hondensport.
 
Bij probleemgedrag
Probleemgedrag zorgt ervoor dat een hond zich vaak extreem op zijn omgeving richt, waardoor alle energie naar het hoofd gaat. Er ontstaat spanning in het hoofd, wat doortrekt naar de rug. Als het gedrag meerdere keren op een dag voordoet, ontstaan door hormoonwerking allerlei voelbare en zichtbare spanningspatronen die het gedrag juist versterken. Hoogspanning in hoofd, nek en rug zorgen voor een alerte houding, een verhoogde spierspanning en koude plekken. Naast de sterke ontspannende werking van het zenuwstelsel en het hormoonstelsel, zorgt massage ervoor dat de hond meer bewust wordt van zijn lichaam. Ook leert een hond zich beter te kunnen concentreren in moeilijke situaties. Een ander opvallend verschijnsel is dat massage honden leert om beter te communiceren met de omgeving. Door aanraking leer je de communicatiesignalen en mede de emoties van je hond beter kennen. 
 
Wat zijn de effecten van hondenmassage?

· Werkt kalmerend en ontspannend
· Verbetering van de doorbloeding in huid, onderhuids bindweefsel en spieren
· Verbetering van de afvoer van afvalstoffen
· Stimuleren van de lymfestroom
· Verlichting bij stijfheid en pijn
· Maakt de spieren los
· Helpt bij verklevingen en littekenweefsel
· Bewustwording van het lichaam
· Verbeteren van de concentratie ( uit je hoofd in je lijf )
 
 
Massage heeft dus een grote invloed op de huid, spieren en gewrichten. Maar ook op het gedrag van de hond. Massage kan bij angstige en/of gestreste honden heel goed helpen door ze te laten ontspannen.

Massage kan nooit een vervanging zijn van een bezoek aan de dierenarts!